Блог Книжки Блогрол

Що там по світлу?

Що там по світлу?

Півтора року тому я створив для себе інтеграцію та віджет, чи є вдома світло – тоді той пост сильно завірусився, а от під час останніх вимкнень світла почав знову підіймати бота для ЖК зі станом світла, і раптом згадав, що у мене ще падають логи від nginx до ендпоінтів, які використовуються у цьому віджеті – стало цікаво подивитись, як виглядають графіки перевірок, і чи корелюється це з вимкненням світла.

Прибравши IP-адреси, які постійно офлайн, вийшов список з 800 адрес. А якщо прибрати ті, які перевірялися б хоча 5 раз, то виходить ~300 IP-адрес, які хоча б декілька раз перевірялись – не дуже багато, але…

Україна в цілому

Побудувавши графіки за останній тиждень, дуже гарно видно те, як вимикали світло протягом дня 27-го травня, причому вийшло умовно більш-менш рівномірно. В наступні дні вимкнень не було, і от знову якраз увечері 1-го червня на графіку видно вечірні вимкнення світла.

Чому уночі практично немає запитів (бо здавалось, що кількість запитів повинна бути однаковою)? Мені здалось, що віджети на iOS доволі розумні, тому не роблять запити, якщо користувач взагалі з телефоном не взаємодіє – вночі це саме той випадок.

Попередній період (вимкнення були частішими):

Київ та Харків

Використавши пакети для визначення міста за IP адресою, вдалось відфільтрувати, і ситуація по Києву дуже схожа на загальну картину по країні – більша частина всіх перевірок йде саме з Києва.

Мені здалось, що у Харкові ситуація в рази гірша, але хоч зараз приблизно до 30 айпі-адрес перевіряється з харківською локацією, але все одно графіки досить схожі на загальні:

Cloudflare Radar

У Cloudflare є прекрасний публічний сервіс – Cloudflare Radar, на якому видно, як живе інтернет. Там було прекрасно видно, як під час та після деокупації Херсона інтернет-трафік йшов через Росію, а потім пішов через Україну (але не у всіх провайдерів):

Або як вимикався і підіймався Київстар, і не було запитів з IP-адрес мереж цього оператора:

І дійсно, там також видно вимкнення світла в регіонах, особливо в Сумах:

Traffic dropped yesterday, particularly in Sumy with an 82% decrease at ~21:00 UTC. Odessa, Kyiv, Kharkiv, Vinnytsia, and Poltava were also impacted. Usual traffic returned after 05:00 UTC.

Я думав, що час тимчасових вимкнень світла теж буде видно різницю, але виглядає, що різниця не дуже суттєва.

One more thing

До речі, є прекрасний проєкт – СвітлоБот, який допомагає створити бота, який повідомлятиме про зміну стану світла.

У них є карта, де видно локації, де світла немає. Під час блекаутів я нею користувався для перевірки стану світла в сусідніх домах – в них вимикали світло на 5 хвилин раніше, чим у мене, тому це врятувало декілька разів від того, щоб провести пару годин у ліфті :)

А зараз там можна спостерігати за ситуацією, як прямо зараз вимикається світло та в яких частинах. Сподіваюсь, вони теж якусь аналітику викладуть з часом – впевнений, що у них в рази більше інформації зібралось.

Ну і готуємось всі до зими ✌️

💌 Підписочка!

Зазвичай я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві