Блог Книжки Блогрол Розсилка

Про куровані рекомендації

Шукаючи різні проєкти, які використовували термопринтер для попередньої публікації, я натрапив на Good Enough – це невелика компанія людей, які роблять багато штук джаст фо фан, і деякі з них навіть монетизуються успішно. На тому сайті є розділ під назвою Good Enough TV – кожен розробник додає у стрічку різні відоси, які йому сподобались, ділиться ними та публікує свої рекомендації у вільний доступ. Це той контент, який ніколи мені в рекомендації не потрапить (бо я ніколи не залипав на відео, де вирішують судоку по 30-40 хвилин), але я вечорів я насолоджувався відосами з tv-стрічки.

У твітерах колись було гілті плеже – дивитись та знаходити щось цікаве не в "For You", а серед залайканих твітів у моїх людей-маркерів. Через те, що у мене в твітері приховані абсолютно будь-які рекомендації та "For You" вкладка (через прекрасний плагін Control Panel for Twitter), то це була єдина можливість знаходити цікаві та не дуже популярні акаунти, не використовуючи жодного алгоритму твітера. Зараз лайки вже прибрали – це був досить логічний хід з боку твітера, щоб підвищити перегляди "For You" в тому числі.

Декілька днів тому ми розмовляли зі Стасом, що у нього часто просять рекомендації людей, кого почитати зі світу українського UI/UX/CX. Є дуже багато прекрасних блогів/каналів з невеликою кількістю підписників, але з дуже гарним контентом – про них ніколи не дізнаєшся, поки їх хтось не порекомендує.

Звісно, що алгоритмовані рекомендації будуть рулити капіталістичним світом та продуктами, але завжди буде ось ця невелика тепла та лампова частина, яку складно знайти та де не намагаються набрати клікбейтом велику кількість підписників. Такий контент не порекомендує ютуб/інстаграм/твітер, але який все ще можна знайти, отримуючи рекомендації від когось іншого. До речі, спотіфай дуже рідко, але додає в Discover Weekly непопулярні (але цікаві) гурти, або щось схоже можна знайти в різних сабредітах.

Я час від часу думав, як це повинно виглядати (бо виводити загальний список та стрічку – це дуже boooring), і здається, вже починається більш-менш вимальовуватись загальна картина. Звісно, що це буде досить нішева штука, але сподіваюсь, що допоможе знаходити ось ці hidden gems.

💌 Підписочка!

Я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві