Блог Книжки Блогрол

RSS все ще не старіє та чому це краще твітерів/телеграмів

RSS все ще не старіє та чому це краще твітерів/телеграмів

З розвитком соціальних мереж та так званих AI, обʼєктом моєї ненависті стала алгоритмічна стрічка, яка намагається навʼязати той контент, який не дуже цікавий, і я в якийсь момент почав помічати, що 9/10 постів – це не підписки, а якісь треш-рекомендації (але це ж не тікток, камон).

З війною я піймав себе на тому, що майже постійно перевіряв в телеграмі ⚡️Труху⚡️ всякі пабліки, і найкращим рішенням в якись час стало споживати новини по запиту. В результаті переносу сторінок з телеграмів в rss-читалку, в телеграмі залишились лише персональні чати та спілкування – ніяких пабліків з постійними ⚡️⚡️⚡️, а в твітерах – живі люди, а не бренди!

Опис спрощено технічно, тому про всяк випадок, якщо хочете пояснити про різницю між RSS/Atom або іншими технічними термінами, ось вам:

🤨 Що таке RSS?

RSS — формат для розповсюдження контенту в мережі, це як хронологічна стрічка, яка може читатися різними читалками таких стрічок. Аналогією для RSS-стрічки може бути публічна сторінка з постами в соцмережі, а сам підписник агрегує їх у себе на компʼютері. Цей формат та технологія були популярними в бородаті 2000-2010-ті (коли соцмереж як таких не було, як і агрегаторів новин, тому це була єдина можливість підписуватись та слідкували за блогами), але дотепер ця технологія все ще існує, хоч і не дуже активно її підтримують розробники (їм не вигідно, але про це далі), і я знову її відкриваю.

Програм для читання таких стрічок досить багато (як безплатних, так і платних) – є в вигляді сайтів (наприклад, Feedly) та додатків для компʼютерів та мобільних (Reeder). Якщо не було досвіду, то пропоную почати з Feedly – в безплатному режимі він дозволяє додавати до 100 підписок та 3 директорій, що повинно бути достатньо для розуміння, чи цікаво це взагалі.

🙋🏻‍♂️ Навіщо мені RSS?

Насправді це вирішило для мене багато проблем:

  • Немає реклами! RSS через це і занепадає, що не дуже раціонально підтримувати цей формат розробникам сайтів, які монетизують свій контент через рекламу (RSS – це зазвичай текстовий формат з зображеннями, тому якщо це не нативна реклама, то вона там не зʼявиться). Досить часто в різних системах управліннями сайтів власники сайтів навіть не знають, що ця стрічка генерується автоматично, тому для них це теж стає відкриттям :)
  • Немає алгоритмічної стрічки – через те, що ця технологія стара як світ, там і немає ніякого штучного інтелекту, і це прекрасно – я бачу лише те, що я пропустив з останнього перегляду. Звісно, що зараз агрегатори намагаються також рекомендувати матеріали з інших ресурсів, які можуть бути цікавими на основі підписок, але ця проблема вирішується радикально – звичайною зміною програмою для читання, де цього немає.
  • Не потрібно перевіряти стрічки соцмереж на нові матеріали ресурсів. Наприклад, я підписаний на стрічки деяких медіа, і читаю їх новини без мемасиків та ситуативних маркетингових твітів.
  • Перехід до контенту по запиту – трохи свідоміше споживання контенту. Це як прокидатись о 5-й ранку (від тривог), тільки менше болі! Як я вже писав, за останній рік я зрозумів, що в новинах та постійних перевірках соцмереж/телеграмів досить складно сконцентруватись, а працювати треба, тому досить багато підписок мігрувало саме туди.  
  • І останнє – читати зранку та ранкові агреговані матеріали в рази цікавіше постійного думскролінгу у твітерах! <sarcasm>А зекономлені півтори хвилини я витрачаю на тікток!</sarcasm>

👩‍💻 З чого почати?

Майже всі ресурси для читання стрічок дозволяють ввести адресу сайту, а потім вони вже самі знаходять стрічку та дозволяють підписатись.

Скоріш за все, у вас є підписки на якісь соцмережі якихось ЗМІ/блогів, то достатньо спробувати ввести адресу сайту в Feedly, і скоріш за все сайт додасться в стрічку для читання.

❤️ Мої рекомендації

В мене багато підписок з програмування, але є і кілька рекомендацій не з програмування:

  • Reporters. (https://reporters.media/feed/) — прекрасне репортажне медіа, що в паперовому вигляді, що в інтернеті! Стало відкриттям останніх місяців
  • Тексти (https://texty.org.ua/articles/feed.xml) – величезні прекрасні лонгріди з аналізом даних
  • Читомо – ресурс про книжечки та навколокультурну тематику
  • Substack з їх email-розсилками. Я спробував їх замінити на RSS-стрічку, і це вдалось! Наприклад, з розсилкою історика Снайдера про Україну я побачив, що є RSS-стрічка вигляду https://snyder.substack.com/feed, тому підписався на всіх, кого я там читаю.
🤓
До речі, у мене зʼявився блогролл (список блогів/сабстаків, які я читаю), тому можливо, що там теж цікаве знайдете!
  • Я також обожнюю читати всякі лонгріди довгочити з думками інших людей про все на світі, тому в мене також підписки на More To That та на Paul Graham (https://rsshub.app/blogs/paulgraham/).

На жаль, в українських ресурсах чомусь не додають посилання на RSS. Наприклад, в тому ж The Ukrainians немає жодних посилань на їх стрічку, хоча ресурс просто прекрасний! Користуючись правом, що я їх спонсую, я якось надіслав листа, що мені недостатньо екошопера в подарунок, а і потрібна RSS-стрічка, вони відповіли пару місяців тому, що незабаром додадуть стрічку на сайт. Що ж, буду чекати, навіть якщо чекати прийдеться рік (залишилось вже пів року)!

📱 Що з телеграмом?

Телеграм не дає RSS-посилань, але є ресурси, які дозволяють генерувати стрічку. У випадку з телеграмом потрібно лише створити підписку на http://rsshub.app/telegram/channel/NAME, де NAME — це адреса публічної сторінки. Наприклад, щоб підписатись на публічну сторінку з рекомендаціями подкастів «Наші подкасти», потрібно підписатись на http://rsshub.app/telegram/channel/nashipodcasty/. Цікаво, що бонусом в стрічці не буде ніякої реклами телеграму. Досить іронічно, що rsshub – продукт китайців, хоча нічого в собі не зберігає (окрім назви каналу, який запитали) але якщо є бажання його можна підняти у себе, або знайти якусь альтернативу.

Чому б не спробувати?

Ось так виглядає мій рідер (я використовую reeder), і жодної реклами, рекомендацій та пейволів – прекрасно ж!

До речі, мій блог теж підтримує RSS, тому підписочка доступна по https://vadymklymenko.com/blog/rss/, а лайк та колокольчик у твітері!

Опубліковано #RSS

💌 Підписочка!

Зазвичай я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві